Canvas en Posters Woonkamer

Niet zeker hoe te schilderen en je woonkamer inrichten? Bekijk de praktische binnenhuisarchitectuur tips.

Hoe richt je een woonkamer in? Praktisch advies

De woonkamer is de kamer waar de gezinsleden het grootste deel van hun tijd doorbrengen. Hier worden ook gasten ontvangen. Het moet dus comfortabel en functioneel zijn, maar ook modieus en elegant. Lees de praktische tips over het inrichten van een woonkamer.

In de meeste huizen heeft de woonkamer vele belangrijke functies. Het is een plaats waar familieleden rusten, elkaar ontmoeten, tijd met elkaar doorbrengen, gasten ontvangen, familiefeesten organiseren, en soms ook slapen en eten. In de woonkamer moet iedereen zich prettig en ontspannen voelen. De opstelling mag niet overweldigend zijn en de indruk van chaos wekken. Maar het zou meer moeten zeggen over de eigenaars van het appartement. Er moeten veel bronnen worden gebruikt om het appartement in te richten.

Hoe schilder je een woonkamer?

Om te beginnen moet je nadenken over hoe je je woonkamer gaat schilderen. Er zijn vele mogelijkheden. U moet er echter aan denken dat de decoratie van de muren moet passen bij de opstelling. Andere kleuren zijn kenmerkend voor de Scandinavische, minimalistische, glamoureuze of industriële stijl. Bovendien moeten alle gebruikte verftinten bij elkaar passen. De universele kleur voor de woonkamer is wit. Het is gemakkelijk te combineren met andere kleuren en wanddecoraties. Het maakt de kamer lichter en ruimer dan hij eigenlijk is.

Om de kamer comfortabeler te maken, is het beter om beige te kiezen in plaats van wit. Dit kan worden doorbroken door de muren te bekleden met verf van een willekeurige kleur met een warme tint. Grijstinten gecombineerd met felle kleuren zijn steeds meer in de mode. Voordat u beslist hoe u een woonkamer gaat schilderen, is het een goed idee om verfstalen van verschillende kleuren mee naar huis te nemen. U kunt ze op een stuk muur aanbrengen en observeren hoe een bepaalde schaduw eruitziet in zonlicht, schaduw of onder kunstlicht. Dat is heel belangrijk, want sommige kleuren zien er in de winkel heel anders uit.

Hoe richt je een woonkamer in?

Nadat u de kleuren van de muren hebt gekozen, moet u nadenken over hoe u de woonkamer gaat inrichten. Er is zeker geen tekort aan comfortabele banken, hoekbanken of sofa's. Het is een goed idee om het te combineren met een fauteuil of een relaxfauteuil - het geeft u verschillende mogelijkheden om uit te rusten.

Hoe richt je een woonkamer in met een slaapkamer?

De woonkamer kan verbonden worden met de slaapkamer. Dit is meestal het geval bij studio's. Deze opstelling is ook te vinden in studio's of lofts. Er zijn verschillende mogelijkheden om een woonkamer met een slaapkamer in te richten.

In de eerste plaats is het een goed idee om de slaapkamer van de woonkamer te scheiden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. De meest bekende zijn: een scherm, een scheidingswand, een glazen ruit, een boekenkast of wandkast, een speciale jaloezie, een schuifdeur. De keuze van het juiste formaat hangt af van: de grootte van de kamer, de indeling, het budget.

Aanbevolen wordt om de indeling van het slaapkamergedeelte te laten aansluiten bij het gedeelte dat bestemd is voor de woonkamer. Dit zal de kamer esthetischer maken. Er zij aan herinnerd dat men in de slaapkamer moet vermijden de muren in schreeuwerige kleuren te schilderen en te veel versieringen aan te brengen (lievelingsfiguren, souvenirs, enz. kunnen het best naar de woonkamer worden verplaatst).

Hoe richt je een woonkamer in met een keuken?

Vaak wordt de woonkamer gecombineerd met de keuken. De combinatie van twee kamers is een heel goede manier om wat meer ruimte te krijgen. Een dergelijke oplossing kan niet alleen worden gevonden in eengezinswoningen, maar ook in flats. Daarom is het nuttig te weten hoe men een woonkamer met een keuken kan inrichten. De keuken en de woonkamer moeten in dezelfde stijl worden ingericht. U moet de twee interieurs ook subtiel scheiden. Dat kan met een kookeiland, een tafel in de eetkamer, door de tegels in de parketvloer te veranderen of door verschillende kleuren verf op de muren te gebruiken - de tinten moeten echter wel een samenhangend geheel vormen. Het hangt allemaal af van de grootte van de kamer en de indeling.

Welke decoraties passen goed bij een woonkamer?

Bijna alle soorten decoraties vinden hun plaats in de woonkamer. De grenzen van hun keuze vloeien uitsluitend voort uit de kenmerken van de stijl die in een bepaalde opstelling overheerst. Het gebeurt ook dat een element, dat op het eerste gezicht niet bij elkaar past, het interieur perfect afmaakt. Daarom loont het de moeite om nieuwe combinaties uit te proberen, inspiratie te putten uit verschillende bronnen en zelfs een beroep te doen op een professionele binnenhuisarchitect. Specialisten kennen vele trucs voor het inrichten van de woonkamer. Decoraties die de aanblik van het interieur volledig kunnen veranderen zijn behangpapier en fotobehang. Precies het juiste patroon om de ruimte optisch te vergroten, comfortabeler te maken of een unieke opstelling te creëren. Dit alles in een korte tijd en met weinig financiële inspanning.

Je kunt niet fout gaan met textiel in je woonkamer. Sierkussens en dekens passen bij alle stijlen. Er is ook een keuze aan bijpassende gordijnen en tapijten. Andere decoratieve elementen zijn in de woonkamer:

  • levende planten in decoratieve potten,
  • schilderijen op doek of in lijsten,
  • posters,
  • beeldjes en sculpturen,
  • vazen
  • klokken,
  • lampen.

Familie- of reissouvenirs zijn een interessant decoratief element. Deze decoratie is bijzonder welkom in interieurs die zijn ingericht in een koloniale of oosterse stijl. Het gebruik van deze voorwerpen geeft ook een ziel aan de kamer. Mensen die van plan zijn een kleine woonkamer in te richten, kunnen beter afzien van veel decoratieve elementen.

... meer
-50%
-50%